Een auto is één van de slechtste investeringen die men kan doen. Aldus een aloude wijsheid. Voor de massa geldt dit zeker. Alle kosten voor het bezit en gebruik van een auto bij elkaar opgeteld leert dat men nog altijd erg veel waarde hecht aan mobiliteit. Zelfs de afschrijving van een bescheiden middenklasser is voor de meeste mensen niet iets om bijster enthousiast van te worden. Helemaal voor het type voertuigen dat wij verzekeren gaat dit over duizelingwekkende bedragen. Als voorbeeld hadden we laatst een klant die zijn Range Rover Sport inruilde. Hij had deze 4 Jaar geleden gekocht voor de lieve som van 150.000 euro, nu kreeg hij er nog slechts 1/3e voor terug. Een afschrijving van maar liefst  2.000 euro per maand… Het weerhield hem er overigens niet van het nieuwe exemplaar aan te kopen. Wie eenmaal aan dergelijke luxe gewend is, wil nooit meer iets anders.

Maar geldt dit voor alle auto’s? Absoluut niet. Voor bepaalde type auto’s is een waardestijging de normaalste zaak van de wereld. Door exclusiviteit, maar ook auto’s waarvan de vorige eigenaar toevallig een beroemdheid was. Zeker gezien de huidige rente kan een dergelijke auto juist een zeer goede investering zijn. Wij zien dit ook terug in onze klassiekerportefeuille. Regelmatig blijkt een auto in een paar jaar tijd een flinke, positieve waardeontwikkeling te hebben ondergaan. Zeker de auto’s waar de eigenaar met liefde voor zorgt. Zuinig in rijgedrag in combinatie met onderhoud op de juiste momenten en enkel door specialisten die weten wat ze doen zorgt voor jarenlang plezier én een leuk rendement. Leuk als oudedagsvoorziening of erfstuk voor de kinderen. Op onze Premium Klassiekerpolis is een ‘’overdekking’’ standaard meeverzekerd. Blijkt een auto tussen het moment van taxeren en totaalverlies meer waard te zijn geworden? Dan is een waardestijging tot 10% standaard meeverzekerd bovenop de verzekerde waarde.

Maar ook met de aankoop van een nieuwe of jong gebruikte auto is het mogelijk een behoorlijke winst te boeken. Hier geldt dit vooral voor auto’s met een gelimiteerde oplage. Goed voorbeeld hiervan is de Ferrari 599 GTO. De gelimiteerde oplage van 599 stuks garandeert een waardevaste investering. In een interview gaf een eigenaar recent aan dat zijn Ferrari keurig geparkeerd in een beveiligde en verwarmde ruimte gestald staat, en daar ook blijft. Immers, iedere keer als een auto uit deze serie total loss gaat, stijgt de zijne in waarde… Maar voor de liefhebber blijft het toch jammer dat dergelijke auto’s om die reden niet op de openbare weg te bewonderen zijn.

In het rijtje van exorbitante waardestijgingen mag natuurlijk de Porsche 911 GT2 RS niet ontbreken. Recent gaf een klant te kennen uitverkorene te zijn en in de loop van dit jaar zijn auto geleverd te krijgen. Uiteraard met Weissach Pakket, prijskaartje 4 ton. Natuurlijk kunnen wij deze auto voor meneer verzekeren op onze Premium Autopolis. Zonder de auto nog maar gezien te hebben had onze klant al van een zakenrelatie een bod ontvangen om de auto voor maar liefst 7 ton (!) over te nemen. Bijna een waardeverdubbeling terwijl de auto nog geleverd moet worden… Ook binnen onze Premium Autopolis is zelfs rekening gehouden met waardestijging. Deze is standaard o.b.v. van dagwaarde meeverzekerd. Dit is natuurlijk net iets anders dan ‘’wat de gek ervoor geeft’’, maar zeker in dit geval een waardevolle aanvulling van de cascodekking. Onze klant is overigens dermate liefhebber dat hij het bod terzijde heeft geschoven. Zijn principes zitten duidelijk niét in z’n portemonnee. 

Auto’s een slechte investering? Het is maar net wáár je in investeert…

Mark Lensen
Senior acceptant