De slimme woning

Hebt u er wel eens bij stil gestaan hoeveel elektronische vernuftigheid er in een personenauto wordt verwerkt? Met een druk op de knop alle deuren openen, de kofferbak gaat open als u achter de auto staat, een parkeerassistent, verstelbare stoelen met geheugen, automatisch dimmende spiegels, navigatiesysteem, rijstrookassistent, verkeersbordherkenning, instap-LED. Dit en meer wordt steeds vaker standaard meegeleverd of eenvoudig bij aankoop als optie toegevoegd.   

Waarom gebeurt zoiets niet bij de aflevering van een nieuw huis? Elektriciteit, gas, water en rioolaansluiting. Daar houdt het wel zo’n beetje mee op. Gewoon je sleutel in het slot steken, zelf het licht en de tv aandoen en in de badkamer die saaie spiegel waarin je alleen jezelf ziet. Met een beetje geluk kan de thermostaat wél op afstand worden bediend.

Waar blijven die fancy toepassingen? Waarom worden er geen nieuwe snufjes ingebouwd, die veel mensen vandaag de dag toch leuk vinden? Vaak zijn ze nog van nut ook.

Woningen kunnen zoveel slimmer worden dan ze nu zijn. Onlangs hebben we de vele mogelijkheden live bekeken in de Slimste Woning in Eindhoven. Om u een idee te geven; de voordeur gaat open met vingerafdruk, tag of irisscan. Naast de voordeur is een deur met toegangscode waar de bezorger bestellingen kan neerzetten, inclusief koelkast. De woning registreert wie er binnenkomt en start het bijpassende scenario; de juiste temperatuur, het favoriete radiostation op het gewenste volume en de ideale verlichting gaan aan. De speakers zijn in de muur weggewerkt en verwarming en koeling gebeurt via het plafond. Pakt u iets uit de koelkast dat in de magnetron moet, dan wordt deze automatisch gestart en bij het laatste product wordt de boodschappendienst ingeseind. Midden in de nacht kunt u het toilet veilig bereiken doordat de verlichte toiletroute automatisch gaat branden. En gaat er iets stuk? U print het benodigde onderdeeltje met de 3D-printer. Dit alles kan de slimme woning en nog veel meer.

Premium
In het Premium segment wordt bij de bouw van nieuwe woningen steeds meer domotica toegepast. Bij domotica draait het niet alleen om geïntegreerde techniek en bediening in de woning, maar ook om dienstverlening van buitenaf naar de woning. Alle toepassingen staan met elkaar in verbinding. Domotica is dus meer dan het plaatsen van een veredeld stand-alone systeem.

Overigens kan in een bestaande woning relatief goedkoop domotica worden aangelegd. Er is al een modulair uit te breiden basisstartset vanaf € 250. 

Misschien vraagt u zich nu af of al deze technische snufjes nou verzekerd zijn? De inboedel- en woningverzekering van Turien & Co. biedt dekking voor domotica. Hiermee biedt u ook de relatie die van de nieuwste gadgets houdt een prima verzekeringsoplossing. 

Beurs Domotica & Slim Wonen
In hoeverre is de woning van uw Premium klant al geautomatiseerd? Kom kennis opdoen over domotica op de Beurs Domotica & Slim Wonen in het Evoluon in Eindhoven. Wij geven 10 kaarten weg! Dus wees er snel bij en stuur ons voor 11 november een e-mail.

Audrey Papa
Productspecialist