Klassieke auto’s zijn de afgelopen jaren aanzienlijk in waarde toegenomen. In onze Premium klassieker portefeuille valt op dat de gemiddelde verzekerde som voor nieuwe polissen al sinds 2012 oploopt. In 2018 was de verzekerde som van een nieuwe polis op het Premium klassieker product bijna 70% hoger dan in 2012. Voor 2019 valt op dat de gemiddelde verzekerde som van nieuwe polissen voor het eerst sinds lange tijd lager is dan een jaar eerder. Is dan nu toch echt een einde gekomen aan de waardestijging van klassieke auto’s in het topsegment?

Op basis van alleen de verzekerde sommen in de Premium Klassieker portefeuille kunnen we dit niet met zekerheid vaststellen, er kan niet worden uitgesloten dat de daling door toeval is ontstaan. Een bron die de daling van de waarde van klassiekers in het topsegment lijkt te ondersteunen is de HAGI-top Index. Deze index laat de prijsontwikkeling zien van zeer exclusieve auto’s. De HAGI-top index staat eind 2019 ca. 5,5% lager dan een jaar eerder. 

Beste belegging luxe goederen

De beste belegging in de categorie luxe goederen in 2019 was met afstand whisky. De prijzen van exclusieve whisky’s zijn zo’n 23% toegenomen. Op eerbiedwaardige of gepaste afstand gevolgd door munten (+12%) en kunst (+10%).

Premium Klassiekerverzekering

Wist u dat de Premium Klassiekerverzekering 10% overdekking biedt? Wanneer na een total loss schade blijkt dat de klassieker voor de schadegebeurtenis meer waard was dan uit het taxatierapport blijkt, geldt deze overdekking. Ook op het gebied van kunst bieden wij verzekeringen die aan de wensen van een verzamelaar of liefhebber tegemoet komen. Zo biedt onze Premium kostbaarhedenverzekering een overdekking wanneer de kunstenaar onverwacht overlijdt waardoor de objecten meer waard worden. Daarnaast verzekeren wij nieuw verkregen kostbaarheden automatisch mee tot maximaal 25% van het verzekerd bedrag van de rubriek waar de kostbaarheden deel van uitmaken.

Of uw klant nu in klassieke auto’s, whisky, kunst of kostbaarheden investeert onze acceptanten kijken graag naar een passende verzekeringsoplossing. Neem hiervoor contact op met uw regioteam.

------------

[1] http://www.historicautogroup.com/

[2] https://content.knightfrank.com/research/540/documents/en/knight-frank-luxury-investment-index-objects-of-desire-australian-special-edition-6739.pdf

 

Björn Jalving
Teamleider Markt & Product