Wat dacht u van een verzekering die wel dekking geeft voor een fiets van verzekerde die door vandalen in elkaar is getrapt, maar geen dekking biedt wanneer de fiets is gestolen? Volslagen onlogisch zult u denken, maar voor een jurist is het wel heel logisch. Het is namelijk het verschil tussen vermogensschade en zaakschade. Juridisch heel andere begrippen.

Een vergelijkbaar verschil heb je tussen de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV). De AVB dekt de aansprakelijkheid van de ondernemer ten aanzien van materiële- en letselschade aan zaken en personen (ook weer zo’n juridisch begrip), terwijl de BAV de aansprakelijkheid van de ondernemer dekt voor de vermogensschade die hij veroorzaakt. Voor niet-juristen, de AVB is bestemd is voor schade door “doen” en de BAV voor schade door “denken”. 

Verzekeraars denken nog te veel als juristen. Juristen gaan wel met hun tijd mee, maar over het algemeen lopen ze wel een paar decennia achter. Hierdoor zie ik regelmatig problemen ontstaan tussen enerzijds wat maatschappelijk wordt verwacht van verzekeraars en anderzijds hoe verzekeraars daar mee omgaan. 

Op dit moment is dit zeer actueel met de opkomst van de “prosumer”. Want nu de drone al een tijdje bij ons thuis staat te verstoffen (gezien zijn grootte overigens wel verzekerd onder onze AVP) heeft een van mijn kinderen z’n zinnen gezet op 3D-printing. Een 3D-printer is inmiddels bij elke Mediamarkt te koop, maar kost al gauw zo’n 1.000 euro. Dus ben benieuwd hoe hij dit gaat (terug)verdienen. De eerste “opdracht” heeft hij overigens al, want ik mis een knopje van de radio van m’n youngtimer. 

Wanneer mijn zoon straks 3D-geprinte producten verkoopt, is er dan dekking onder onze AVP? Nee, waarschijnlijk niet. Dus zou ik voor hem een AVB moeten afsluiten en een BAV. Immers een fout en aansprakelijkheid kan ontstaan door het printen, maar ook door een verkeerd ontwerp. Wellicht kan ik iets doen met leveringsvoorwaarden om elke aansprakelijkheid uit te sluiten? 

Je ziet meer ontwikkelingen met de opkomst van de “prosumer”. De consument wordt ook een beetje producent. Er ontstaat bij de particulier een verschuiving van particuliere naar zakelijke activiteiten. En dat hebben we als branche (nog) niet goed geregeld. 

Naast 3D-printing (smart industry) is ook de deeleconomie daar een mooi voorbeeld van. Zo houden wij bij ons thuis erg van Roti, maar de Rotishop in de buurt heeft onlangs haar deuren gesloten. Jammer, maar tegenwoordig geen probleem meer want Thuisafgehaald biedt de oplossing. Of de particuliere kok ook verzekerd is tegen aansprakelijkheid is nog maar de vraag, waarschijnlijk niet. De huidige AVP en AVB kennen een strikte scheiding tussen particuliere en bedrijfsmatige activiteiten. En mijn particuliere buurtkok wil best “delen”, maar daar moet ik wel voor betalen! 

Heeft u een “prosumer” als klant? Dan ben ik benieuwd naar uw advies.

Mr. Jan Hamburger
Manager Markt & Product