Verzuim beter onder de duim. Kan dat? Ja, ik denk van wel. Er zijn situaties die met het beste verzuimbeleid ter wereld en de tofste leidinggevende van het land niet te voorspellen of te voorkomen zijn. Voor die situaties heb ik helaas geen oplossing. Maar ik denk wel dat werkgevers en werknemers samen veel kunnen doen bijvoorbeeld aan het voorkomen of verkorten van verzuim.

In mijn eerdere blog staat hoeveel een dagje verzuim kost. Hieronder wat eenvoudige tips en trucs voor werkgevers.

Waar kan een werkgever mee starten?

Een tip. Spreek nooit over ‘ziekmelden’. Een werknemer vraagt ziekteverlof aan. Zorg voor een duidelijk verzuimprotocol waarin staat hoe en wanneer het ziekteverlof kan worden aangevraagd. Accepteer dus ook geen whatsappjes van de broer, de opa/oma of de vriend(in) van de werknemer. Kan de werknemer echt niet zelf het telefoongesprek voeren, bel dan 1-1-2 en vraag professionele hulp :-). Een medische reden mag de werkgever niet weten én niet vastleggen, maar vaak zal de werknemer spontaan vertellen hoe vaak het toilet is bezocht de afgelopen nacht. Vraag gerust hoe lang de werknemer verwacht afwezig te zijn en of er werk moet worden overgedragen aan een collega.

Op zoek naar een match

Een match tussen werkgever en de arbodienstverlener is belangrijk. De prijs van het abonnement is niet zaligmakend. Ik zeg: zoek een partij die bij de organisatie past! Zit het bedrijf in Friesland, zoek dan niet in Limburg. Een arbodienstverlener neemt niet de volledige regie uit handen, maar gaat samen met de werkgever onderzoeken waar pijn- en verbeterpunten liggen op het gebied van verzuimpreventie en verzuimbegeleiding. Voldoet de gekozen arbodienst aan alle gestelde eisen en aan een aantal minimum voorwaarden? U kunt de certificering hier nakijken.

Multidisciplinaire aanpak

Het is belangrijk dat de werkgever onderzoekt of de arbodienstverlener een breed scala aan fysieke en psychische interventies in huis heeft of snel in huis kan halen. Een multidisciplinaire aanpak heeft bij langdurig verzuim meer effect dan het inzetten van losse interventies; verschillende deskundigen zoals bedrijfsarts, psycholoog en fysiotherapeut doen gezamenlijk onderzoek en brengen één totaaladvies uit.

Een onderdeel van de Arbeidsomstandighedenwet is de Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E). Kijk eens op deze website voor tips, aanbevelingen, suggesties en nog veel meer. Ook hier geldt dat werkgever en werknemer samen aan de gang kunnen met veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Met optimale arbeidsomstandigheden halen werknemers vaak het beste uit zichzelf en hun organisatie. Ook voor ondersteuning en toetsing van de RI&E kan de werkgever terecht bij de arbodienstverlener.

Zitten is het nieuwe roken

Dat voorkomen beter is dan genezen weet u natuurlijk wel. Maar hoe kan de zieke werknemer nu zó worden begeleid dat er een duurzame terugkeer naar de werkvloer wordt gerealiseerd. Wat is ‘duurzame inzetbaarheid’? Mensen moeten niet alleen langer doorwerken, ook de gemiddelde leeftijd op de werkvloer stijgt. Als je werk maakt van gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van de werknemers, dan volgt meer werkplezier, minder ziekteverzuim en een hogere productiviteit. Regelmatig bewegen is vaak eenvoudig te realiseren op de werkvloer. Loop naar een collega toe, in plaats van een e-mail sturen en installeer een stappenteller op je mobiele telefoon: 10.000 stappen per dag is het advies. Want zitten is het nieuwe roken en iedereen weet hoe slecht roken is voor de gezondheid.

Ik heb wat aandachtspunten op een rij gezet:

  • Voorkom fysieke overbelasting (te zwaar tillen) en onderbelasting (te weinig bewegen, te veel of te lang zitten).
  • Scholing, coaching en training (voor huidige en eventuele toekomstige functies).
  • Aandacht voor gezondheid en vitaliteit zoals fitnessprogramma’s en gezonder eten
  • Ondersteuning bij het vinden van de balans tussen werk en privé. 1 op de 7 mensen heeft last van werkstress, vaak door een verstoorde balans.
  • Verminderen en voorkomen van verzuim door betrokkenheid en motivatie. Betrokken bij het werk, maar zeker ook betrokken bij elkaar.

Een laatste tip: ga op tijd naar bed. Want structurele slaapproblemen zorgen ook voor hoger verzuim.

Kitty Schoof, productspecialist inkomen bij Turien & Co. Assuradeuren

Kitty Schoof
Productspecialist Inkomen