Wat niet alle adviseurs weten over beroeps-aansprakelijkheid en cyber

23.08.2018

In mei en juni kon u drie weken lang meespelen in de Financial Lines Quiz. Iedere week stelden wij een viertal nieuwe multiple choice vragen. De quiz is afgelopen en de prijzen zijn uitgereikt, maar welke vragen zijn nou het vaakst fout beantwoord?

Beroepsaansprakelijkheid

Bij beroepsaansprakelijkheid stelden wij de volgende vraag:

Uw relatie is een ICT-bedrijf en verzorgt bij een van zijn klanten, Jansen B.V.,  systeemonderhoud. Helaas verzuimt de ICT-er de beveiliging weer voldoende te activeren. Het klantenbestand van Jansen B.V. komt op straat te liggen. Jansen B.V. stelt het ICT-bedrijf aansprakelijk. Zij melden zich vervolgens voor advies bij u. Op welke verzekering kan het ICT-bedrijf een beroep doen?

57% van de adviseurs gaf aan dat het IT bedrijf een beroep kan doen op cyberverzekering. Vooropgesteld is dit een erg lastige casus maar wij vinden deze schade thuis horen op een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Het bedrijf schiet immers te kort in het vervullen van een overeengekomen opdracht als gevolg waarvan Jansen B.V. schade lijdt. Het verrichten van onderhoud is doorgaans een gedekt evenement op een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Hierbij is sprake van een tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst. Bovendien zal de cyberverzekering van Jansen B.V. schade welke verband houdt met het niet (voldoende) hebben geactiveerd van een antivirusprogramma naar alle waarschijnlijkheid uitsluiten.

Verder zaten niet alle adviseurs op één lijn als het gaat om het toepassen van de leveringsvoorwaarden en in hoeverre de aansprakelijkheid beperkt kan worden. Lees hiervoor de blog van onze productspecialist Audrey Papa.

Cyber

Bij cyber zagen wij dat de meeste adviseurs dachten dat aansprakelijkheidsschades (48%) de grootste kostenpost op een cyberverzekering zijn. Dit is echter bedrijfsschade. 36% van de adviseurs had dit goed.

 

Turien & Co. Facebook  Like ons op Facebook en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws.

Terug